INTREBĂRI FRECVENTE

 1. Ce înseamnă achiziționarea gazelor naturale de pe piața liberă ?
  Gazele naturale pot fi achiziționate pe piața liberă pe baza cererii și ofertei, și conform termenilor și condițiilor stipulate în contract. Furnizorii pot fi schimbați în orice moment pe piața liberalizată, cu respectarea condițiilor legale. Termenii și condițiile contractuale sunt negociate de către părți (comerciant și consumator) pentru a se ajunge la un numitor comun.
 1. Când se poate intra pe piața liberă ?
  Conform Art. 179, alin (2), lit. a din Legea 123/2012 a energiei electrice și gaze naturale, consumatorii non-casnici sunt obligați să încheie de la 1 ianuarie 2015 un contract de furnizare cu un comerciant liber ales. Data limită pentru încheierea acestui contract este de 30 iunie 2015. Conform previziunilor, din anul 2021 pentru toti consumatorii (adică și pentru cei casnici) va fi obligatoriu să se aprovizioneze de pe piața liberă.
 2. Care sunt condițiile financiare ce trebuie îndeplinite pentru a intra pe piața liberă ?
  Contractul cadru pentru piața liberă de gaze conține condițiile referitoare la plată și garanții financiare, dar părăsirea serviciului universal poate să aibă loc doar dacă consumatorul nu mai are nicio datorie la furnizorul de servicii universal.
 1. Este posibil să se încheie un contract pe piața liberă pentru o perioadă mai mică de 1 an?
  Contractele pe piața liberă pot fi încheiate pentru perioade mai scurte de 1 an, dar din considerente practice se recomandă ca și perioadă minimă: 1 an,
 1. Ce este prețul fix?
  Prețul fix este un preț care nu se modifică pe perioada contractuală. Acesta poate fi exprimat în diferite monede (de ex. RON, USD, EUR), în funcție de opțiunea dumneavoastră. În felul acesta, nu vă asumați niciun risc, costurile legate de gazele naturale sunt simplu de planificat și riscurile legate de fluctuații ale cursului valutar, sau a prețului în sine cad în sarcina comerciantului. În general, comerciantul refacturează costurile legate de distribuție (utilizarea sistemului) într-o manieră transparentă, acestea fiind stabilite de reglementările în vigoare și nu sunt fixe.
 1. Ce este prețul indexat?
  În acest caz prețul plătit de către consumator urmărește mișcările anumitor parametrii predefiniți ai pieței (de ex. prețul internațional al petrolului) Prețul gazelor naturale se stabilește pe baza unei formule indexate, care înglobează modificările parametrilor urmărite. Modificările parametrilor predefiniți se verifică la anumite intervale prestabilite, iar prețul actual se modifică conform formulei definite în contract.
 1. Ce este prețul pe moleculă?
  Prețul moleculei de gaz natural. Este costul pentru energia însăși.
 1. Ce este taxa de utilizarea sistemului?
  Include costurile legate de stocarea, transportul și distribuția gazelor naturale, precum și cele de coordonarea sistemului. Sunt costuri fixate de către Autoritatea de Reglementare, valabile și pentru piața liberă.
 1. Valoarea taxei de utilizarea sistemului se va modifica?
  Valoarea taxei de utilizare a sistemului se poate modifica în urma deciziei Autorității de Reglementare (ANRE) și este valabilă pentru toți actorii din piață.